AKTUELNO

Generalni sekretar Alijanse za novo Kosovo Rahim Pacoli, optužio je predsednika privemenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, da je protekle nedelje napravio nered na političkoj sceni i ugrozio bezbednost Kosova.

- Nije puno prošlo i istina je isplivala na površinu i to kroz usta jednog od Tačijevog koalicionog partnera a uprkos svih njihovih tvrdnji da su Srbi krivi, i ovaj put se pokazalo da su u laži kratke noge. Zanima me da li će sada oni koju su pozivali obe strane na uzdržanost, da li će sada izaći i reći da je ovo istina i ko želi mir, a ko nove sukobe i nasilje - rekao je za Pink Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Foto: TV Pink Printscreen

Rahim Pacoli,  rekao da je za medije, da je Tači bez prethodnih konsultacija, još u petak 23. marta, pripremio scenario za hapsenje šefa vladine kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovci, Marka Đurića.

Prema pisanju medija, Tači je direktno naredio direktoru Kosovske policije, Špendu Makhuniju, da u ponedeljak ujutru pošalje elitne policijske jedinice u severni deo Mitrovice, gde je, kako se navodi, spektakularno uhapšen Đurić.

Štaviše, sumnja se da je predsednik Tači koristio policiju i juče, kada je rano ujutru uhapšeno šest turskih državljana, pripadnika pokreta FETO Fatula Gulena, koji su zatim proterani u Tursku.

Taj potez izazvao je reakcije premijera Ramuša Haradinaja, predsednika parlamenta Kadri Veseljija i drugih političkih predstavnika u Prištini, koji su rekli da o ovoj akciji nisu bili obavešteni.

To je, kako se navodi, dovelo do odluke Haradinaja da smeni ministra Flamura Sefaja i šef KIA, Dritona Gashija.

Alijansa za novo Kosovo i njen lider Bežet Pacoli protive se Hradinajevoj odluci da smeni ministra Sefaja jer je, kako navodi, šef te stranke, Sefaj je postupao po Tačijevom naređenju.

Neki mediji prenose da tek što je Haradinaj smenio Sefaja, Alijansa za novo Kosovo otkriva ko je naredio hapšenje i deportaciju šest turskih građana, menadžera i profesora škole "Mehmet Akif" College, čije, kako se navodi, glave zahteva turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Pročitajte još: POLUDELI ZLOČINAC TAČI BRUTALNO PRETI SRBIJI: Da je Vučić poslao vojsku, nijedan mu se vojnik ne bi vratio nazad!

#Hašim Tači

#Kosovo

#Marko Đurić

'